Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14
Like Tree12Likes

Thread: Såpeskum / Lathering

 1. #1
  . Otto's Avatar
  Join Date
  Sep 2008
  Posts
  3,728
  Thanked: 3707

  Default Såpeskum / Lathering

  En tid tilbake fikk jeg spørsmål fra en av våre nyere norske medlemmer om hvilken fremgangsmåte jeg brukte for å få til ett godt lag med barber skum. Etter at jeg sendte han svaret mitt har kommet frem til at det kanskje er andre som kan finne det nyttig.

  Å lage såpeskum er i utgangspunktet ganske enkelt.
  1) Ta favoritt barbersåpen din.
  2) Legg til vann
  Visp rundt til du får passelig krem.


  Jeg har fire forskjellige såper som jeg veksler mellom å bruke:

  Mama Bear
  Proraso
  Tabac
  Trumper's Officers & Gentlemens

  Det er veldig mange andre gode såper der ute. Prøv deg frem og finn den du liker best.
  Ikke kjøp mye av en såpe du ikke har prøvd før, selv om noen du stoler på anbefaler den.

  Det er ikke bare konsistens og duft som er avgjørende men også vannet du har i springen. Er vannet veldig hardt eller mykt?

  Prøv deg frem. Jeg er sikker på at du finner den såpen som er perfekt for deg.

  Jeg er blant de som bruker en såpekopp til å skumme opp såpen i.
  Den såpen jeg bruker bor vanligvis i den til det ikke er mer igjen av såpen; med unntak av Proraso såpen som jeg vanligvis oppbevarer og bruker i beholderen den kom i.

  Som sagt så starter jeg prosessen med såpen i koppen. Så fyller jeg litt varmt vann i vasken, så varmt som jeg får det fra springen. Vannmengde er også en av de tingene du må prøve deg frem med.

  Så visper jeg opp såpen til kremen ser ut som en god kake krem, med minimalt med bobler, Dersom den ser god nok ut til å spises er du på god vei. Noen såpe kremer gir da fra seg lyd som minner om den man får når man går i tørr snø.

  Jeg maler så skummet på fjeset, slik at huden helst ikke ses gjennom i det hele.

  Så lar jeg det virke meden jeg stropper.

  Dersom skummet ditt tørker ut før du er ferdig å barbere deg så ikke fortvil, bare legg på et lag til. Da jeg startet tok det meg ca. 45 minutter å barbere meg med kniv. Når er jeg nede i ca. 10 minutter.
  Name: bilde.JPG
Views: 757
Size: 31.6 KB Name: bilde(1).JPG
Views: 685
Size: 27.9 KB
  Lathering

  A while back I was asked by one of our Norwegian members to describe the technique I used to make lather.

  I use my shaving mug for the process. I’ve never liked, or became good at, face lathering.
  The four soaps that I use regularly are:
  Mama Bear
  Proraso
  Tabac
  Trumper's Officers & Gentlemens

  There are many other great soaps out there.

  I’m sure you will find the soap that is just right for you. Don’t buy a whole lot of a brand of soap that you haven’t tried just because some one tells you that it’s the best thing since sliced bread. The smells we like are different so is the quality of our tap water.

  Anyway, I start with the soap in my shaving mug. Then I put some hot water in the sink.. I let the brush soak up a little water. Try until you find the right amount, it is easier to add water than it is to remove it.

  I twirl the brush around on the soap until I get a cream that is as free of bubbles as I can get it, about the consistency of cake frosting. If it looks good enough to eat you are well on your way.

  I paint my face with the lather. Making sure that I don’t see any face through the lather. I let the lather work while I strop, and I’m of to a good shave.

  If your lather dries while you are shaving, don’t worry. Just put on another layer.
  When I first started shaving with a straight razor it took me about 45 minutes from start to finish, now I’m down to 10 minutes.

  Have a good shave.
  Last edited by Otto; 11-13-2011 at 05:03 PM.
  CanCerManNor likes this.


  "Cheap Tools Is Misplaced Economy. Always buy the best and highest grade of razors, hones and strops. Then you are prepared to do the best work."
  - Napoleon LeBlanc, 1895

 2. The Following User Says Thank You to Otto For This Useful Post:

  CanCerManNor (11-15-2011)

 3. #2
  NightAnimal
  Join Date
  Nov 2011
  Location
  Egersund, Eigersund, Rogaland, Norway
  Posts
  86
  Thanked: 8

  Default Ja kjenner meg igjen med tiden

  Men jeg stortrives at det tar litt tid pga det er min avslappings sone hver dag. jeg har ett større problem, jeg leter etter favoritt såpen jeg vil bruke så har endt opp med en haug med merker og kun brukt noen av dem en gang. Har veldigt sansen for tindved/sea buckthorn og dr.harris arlington, men har det problemet at jeg lurer på om der finnes bedre såper og kremer, nesten som om gresset er bedre over gjerdet. Og jeg rives også imellom krem i boks og såpene, pga føler kremene lukter bedre og lengre enn såpene men såpene har alltid bedre skum og tørker ikke ut så fort, hva er grunnen til det. vet en del produkter er dyreprodukter og er di bedre? Forresten vet du om di enda selger "Bali" såpe noen plass i norge, har en uåpnet bali stick som jeg arvet etter bestefaren min, men har ikke lyst å åpne å bruke den opp hvis der ikke er mere av den. Har også en simpson kost og en edwin jagger men di klarer ikke lage like godt skum som en billigkost til 35 jeg fant ny i en kosmetikk butikk, kan det vær at di bare ikke er innkjørt enda? har du prøvd fitjar såpene ifra bømlo? og evt hvordan er di? hvis ikke www.fitjarsoap.no . når du lar din såpe leve i koppen, tømmer du bare av vannet og skyller koppen for skum, eller må du ta ut såpen å tørke såpen før du legger den tilbake slik at den ikke blir til grums.
  MVH Jarl
  Otto likes this.

 4. #3
  Eagle-eyed Zephyr's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Location
  Slemmestad, Norway
  Posts
  1,535
  Thanked: 418

  Default

  Jarl, jeg skal prøve å besvare noen av spørsmålene dine ihverfall så godt jeg kan, og jeg regner med at Otto, Bjørnar eller noen av de andre er like om hjørnet og fyller i det jeg evt. ikke får med

  Jeg tror vi alle har vært igjennom perioden med å teste ut mest mulig såper/kremer, det er en del av moroa spør du meg. Du vil etterhvert finne noen favoritter som du antakelig vil ha i primærerotasjon, mens resten vil være noe bare tar frem en gang i mellom.

  Når det gjelder problemet med at du føler kremen tøker fortere enn såpe et det nok bare ett svar, for lite vann, med krem tror jeg det er lettere å bli "lurt" til å tro at skummet er klart, prøv å ha litt mer vann og se hvordan det funker, som Otto skrev over her skal det være minst mulig bobler i skummet når det er klart.

  Dyre produkter er ikke nødvendivis bedre, ta f.eks. Palmolive stick og Tabac som er to av de mest vanlige produktene her i landet, ingen av disse er dyre, selv her i Norge, men de er blant det beste du får. Selvfølgelig en mange av de dyre produktene veldig bra, men jeg har også prøvd dyrere produkter som ikke har holdt mål for meg.

  Bali såpen (og kremen) ble produsert frem til 1978-79, det dukker opp noen fra tid til annen, men det er langt mellom dem.
  Har en selv som jeg bruker innimellom, er faktisk en ganske god såpe med mild, ganske nøytral "gammeldags" lukt.

  Problemet du lever med oppskumming kan ha sammenheng med hvordan du skummer (skål/bolle/ansikt), knot størrelse på kosten etc. Jeg bruker f.eks en Simpson Chubby som min primær kost, den er mer eller mindre ubrukelig til skål skumming sammenlignet med ansiktskumming hvor den er helt fortreffelig.
  Hvor gost kosten er innkjørt har også betydning, men en grevlingkost trenger vanligvis ikke i nærheten samme innkjøring som en svinekost, men du vil også på grevlingkoster merke forskjell etterhvert som den blir brukt, noen i større grad enn andre.

  Rune
  CanCerManNor likes this.
  Need help or tutoring? Check out the  .

  Rune

 5. The Following User Says Thank You to Zephyr For This Useful Post:

  CanCerManNor (11-15-2011)

 6. #4
  . Otto's Avatar
  Join Date
  Sep 2008
  Posts
  3,728
  Thanked: 3707

  Default

  Hei Jarl / CanCerManNor

  Jeg tømmer bare ut eventuellt vann som er til overs i koppen, ellers så lar jeg bare skummet og såpen bli igjen i koppen til neste morgen.

  Jeg har ikke mindre enn tre koster fra Edwin Jagger, alle tre best badger. Den ene bruker jeg i rotasjonen. Har en som jeg bruker som reisekost og den tredje som har forblitt ubrukt kommer nok til å havne hos en av nevøene mine.

  Ja jeg har prøvd såper fra Fitjar men det var tidlig i produksjonen, nærmest som en beta versjon, så jeg vet ikke hvordan de er nå.

  Angående "Bali" såpe så vet jeg ikke, men brukt og antikk butikker har mye rart liggende.
  Last edited by Otto; 11-13-2011 at 10:47 PM.
  CanCerManNor likes this.


  "Cheap Tools Is Misplaced Economy. Always buy the best and highest grade of razors, hones and strops. Then you are prepared to do the best work."
  - Napoleon LeBlanc, 1895

 7. The Following User Says Thank You to Otto For This Useful Post:

  CanCerManNor (11-15-2011)

 8. #5
  Customized Birnando's Avatar
  Join Date
  Feb 2010
  Location
  Oslo, Norway
  Posts
  5,079
  Thanked: 1694

  Default

  Jeg har noen av såpene fra Fitjar.
  De er etter mine preferanser ganske gode. Mye bra dufter har de og.
  CanCerManNor likes this.
  Bjoernar
  Um, all of them, any of them that have been in front of me over all these years....


 9. The Following User Says Thank You to Birnando For This Useful Post:

  CanCerManNor (11-15-2011)

 10. #6
  NightAnimal
  Join Date
  Nov 2011
  Location
  Egersund, Eigersund, Rogaland, Norway
  Posts
  86
  Thanked: 8

  Default Bra å høre

  Nå vet jeg at jeg ihvertfall må teste noen av såpene ifra www.Fitjarsoap.no jeg gikk forresten på folkehøyskole ute på Bømlo, er ikke rart di finner på å lage såper pga er ikke så mye annet å gjøre på selve Fitjar Noen andre Forslag til såper/Kremer? Jeg har allerede: Uåpnet Bali Stick, Erasmic Stick, Col.Conk-Bay Rum Såpe, The Gentlemans Refinery 2-Black Ice Krem, Taylor Of Old Bond Street-Mr Taylors Krem, Geo.F.Trumper-Violet Krem, Tabac Orginal Såpe, Muhle-Tindved/Sea Buckthorn Såpe & Krem, Edwin Jagger-Tindved/Sea Buckthorn Såpe & Krem, Dr.Harris-Arlington Såpe & Krem. Foreløpig Er Dr.Harris Arlington og Tindved/Sea Buckthorn og Bali mine favorittlukter. Konsistensen på Tabac & Dr.Harris såpene er best synes jeg. Håper noen har funnet bedre så slipper jeg å kjøpe hele butikken

 11. #7
  Customized Birnando's Avatar
  Join Date
  Feb 2010
  Location
  Oslo, Norway
  Posts
  5,079
  Thanked: 1694

  Default

  Et fint utvalg du har der
  Av kremer er det Castle Forbes som er kongen av nåværende produkter for meg.
  Når det gjelder såper er det Martin de Candre som regjerer.
  Bege helt fremragende produkter.
  Det er mange andre også, Mitchells wool fat såpe, Al's Shaving creams, Acqua di Parma for å nevne noen
  CanCerManNor likes this.
  Bjoernar
  Um, all of them, any of them that have been in front of me over all these years....


 12. The Following User Says Thank You to Birnando For This Useful Post:

  CanCerManNor (11-15-2011)

 13. #8
  . Otto's Avatar
  Join Date
  Sep 2008
  Posts
  3,728
  Thanked: 3707

  Default

  Hørest ut som at du er på veg mot en god rotasjon av såper og kremer der Jarl!

  Jeg er enig i at Tabac er en veldig god såpe. Noen reagerer på lukten av den men, jeg liker den.
  Jeg anbefaler også at du prøver Proraso (såpen er mykere enn de fleste andre) og Mama Bear. Mama Bear har suverent mange dufter.
  CanCerManNor likes this.


  "Cheap Tools Is Misplaced Economy. Always buy the best and highest grade of razors, hones and strops. Then you are prepared to do the best work."
  - Napoleon LeBlanc, 1895

 14. The Following User Says Thank You to Otto For This Useful Post:

  CanCerManNor (11-15-2011)

 15. #9
  NightAnimal
  Join Date
  Nov 2011
  Location
  Egersund, Eigersund, Rogaland, Norway
  Posts
  86
  Thanked: 8

  Default Hvor finnes alle såpene i samme butikk?

  pga finner ikke alt på samme plass på gents, barbershop eller fitjarsoap. Jeg skal ta med i beregning alle di såpene/kremene når juleinnkjøpet kommer, pga skal kjøpe kniv til min stefar som jeg har påvirket en del, endte opp en dag i å sitte i tlf i 3 timer på natten å kikke på ting sammen så han ender nok opp her til slutt han også Natta alle mann, må opp tidligt dvs før morgenen, så pjattas imårå

 16. #10
  NightAnimal
  Join Date
  Nov 2011
  Location
  Egersund, Eigersund, Rogaland, Norway
  Posts
  86
  Thanked: 8

  Default Takker Blix

  Skal se innom di butikkene, takker for rådet, får du ikke toll på alt over 200 ifra di butikkene? Har hatt litt tull med toll ifra utlandet ser du tidligere, kjøper ting til litt over 200 å får toll på nesten like mye

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •